Gitme || Milliyet Kitap


Herkese merhaba! Bugün sizinle paylaşmak istediğimiz, severek okuduğunuz Gitme (Selvi Atıcı) kitabımız ile ilgili güzel bir haber. Gitme, Milliyet Kitap Eki'nin konuğu olmuş. Hayat Yiğit'in Gitme hakkında yazdıklarını okumak isteyenler için yazıyı sizinle de paylaşmak istedik :)





Aşk ve nefret ikilemi

Selvi Atıcı "Gitme" isimli romanında, aşk ve nefret duygularının nasıl şekil değiştirebileceğini irdeliyor.

Selvi Atıcı ilk olarak bloğunda yayımladığı yazılarıyla hayatımıza girmişti. Hatrı sayılır bir okur kitlesine sahip yazarın dördüncü kitabı "Gitme" şu soruyla açılıyor: "Nefret ve aşk arasındaki mesafe ne kadardır?"

"Gitme"den bahsetmeden evvel bir not düşmek gerek. Selvi Atıcı, önceki romanı "Kimliksiz"de geçmişi karanlık hoyrat bir adamın aşk hikayesini anlatmıştı. Kitabın baş karakteri Deryal ile bu kitapta tanışmıştık. Hayatına Burcu'nun girmsiyle ehlileşen bir adamın hikayesiydi "Kimliksiz". Deryal ve Burcu, yeni kitapta artık iki çocuk sahibi bir çift olarak karşımızdalar. Bu kez Deryal'in oğlu Tunç Mirza'nın hikayesi var önümüzde.

Dirayetli kadın

Giriş kısmında Tunç'un 10 yaşındaki haline tanık oluyoruz. Bir hastane koridorunda babası Deryal kaza geçirmiş, annesi Burcu perişan, kendisi ise ziyadesiyle savunmasız. "Gitme" bu hisle başlıyor. Sonrasında Tunç'un büyüyüp bambaşka bir adama dönüştüğüne tanık oluyoruz. Çok zeki, çok yakışıklı, işinde çok başarılı ama aynı zamanda kadınlara karşı çok kaba ve umursamaz bir adam. İş yaşamında disiplini elden bırakmadığı kadar gece hayatında da hızlı. Yer yer Deryal'in genliğini hatırlatıyor demekte sakınca yok. Atıcı, iki kitabı arasında kurduğu paralellikle örmüş hikayesini. Tunç, bir nevi ıssız adam figürü ilk etapta. Flörtöz, eğlenmeyi seven ama gecenin sabahında tek başına olmayı isteyen türden. Deryal'in Burcu ile tanışmadan önceki karanlığım anımsatan öfkesi ve yabaniliği, babasınınki gibi bir eşikten dönecek mi, merak konusu...

İkinci ana karakterimiz Hayat ise üniversite öğrencisi ve Tunç'un cazibesine kapılan pek çok kadından sadece biri. İlk tanıştıkları andaki tüm sakarlıkları ve şaşkınlığı, ilerleyen kısımda kendisi için bir çileye dönüşüyor. Uzaktan görüp âşık olduğu adamın nasıl bir 'canavar' olduğunu gördüğünde yaşadığı hayal kırıklığı, kitabın okuru için de erken bir yüzleşme oluyor. Tunç'un bencilliği ve tepeden bakışma karşılık Hayat, alabildiğine saf ve hatta çaresiz. Fakat şu detayı atlamamak gerek; bu özellikleri onu güçsüz bir kadın yapmıyor kesinlikle. Selvi Atıcı'nın diğer kitaplarındaki tüm kadınları gibi Hayat da dirayetli ve mücadeleci elbette.

İhtimaller

Tunç ve Hayat'ın başına gelen, ikisinin de arzu etmeyeceği türden bir ilişki... Selvi Atıcı, nefret duygusunun aşka dönüşme ihtimalini sorguluyor karakterleri üzerinden.

Tunç, Hayat'tan nefret etmekle kalmayıp bunu ona her an hissettirmek konusunda da bir çekince yaşamıyor. Hayat ise bir yanda ailesinin karşısındaki mahcubiyetiyle, diğer yandaysa hayran olduğu adamdan gördüğü eziyet karşısında ayakta durmaya çabalıyor. Bu kendi başına güçlü olma çabası, zaman içinde Tunç ile olan ilişkisinde de değişimlere yol açıyor.

"Gitme", aşk nefret ikilemini sorguluyor. Yazar, bu iki duygunun nasıl şekil değiştirebileceği sorusu üzerinden hareket ediyor. "Gitme"deki Tunç ve Hayat'ın hikayesi en güçlü iki duygunun nasıl insanı değiştirebileceğine dair bir hikaye. Akıcı ise bu meseleyi karakterlerini ilmik ilmik işleyerek derinlemesine sunuyor. ■

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI